Psihoterapia este adesea confundata cu, consilierea psihologica. In unele tari, sunt considerate ca fiind unul si acelasi lucru. In Romania sunt separate, dar asta si datorita asociatiilor profesionale diferite.
In timp ce consilierea psihologica este o interventie specifica, cu scopul cunoasterii de sine, prevenirii aparitiei diverselor tulburari si identificari emotinale sprijinit de un consilier. Psihoterapia are o abordare mai ampla intrucat vizeaza modificarea unor comportamente si deprinderi si nu doar prevenirea sau identificarea lor.
Psihoterapia poate fi individuala (centrata pe individ), in grup (are grija de individ in cadrul unui grup terapeutic) si de grup (aici intra si familia, cuplu).
Exista mai multe forme de psihoterapie, cum ar fi: psihanaliza, cognitiv-comportamentala, psihodinamica, existentiala, umanista, sistemica.
In cabinetul meu se practica analiza tranzactionala. Este o forma de terapie creata de Eric Berne in 1950, forma care reuneste mai multe concepte ce sunt de natura psihanalitica, umanista si cognitiva. Intre conceptele de baza sau filosofia acestei stiinte ar fi: toti oamenii sunt ok, au capacitatea de a gandi si de a lua decizii, toate problemele emotioanale sunt vindecabile, toate persoanele au aceeasi importanta si validitate.
In AT (prescurtarea analizei tranzactionale) se regaseste conceptul PAC. Aceasta stiinta pleaca de la premisa ca, individul interactioneza din 3 stari de baza (Parinte, Adult si Copil). Comunicarea se face din aceste stari, insa nu tot timpul din starea adecvata si cu rezultatele dorite. Desigur, sunt mult mai multe concepte in spate plus multe mecanisme prin care alteram si ne indepartam de starea de bine.