De-a lungul vieţii fiecare dintre noi a trecut prin diverse momente mai grele, s-a confruntat cu o serie de nelinişti, necazuri în preajma unor evenimente dificile care au fost greu de înţeles şi mai ales de suportat, fie că am trecut printr-o pierdere, despărţire, deces, o boală, criză de cuplu sau profesională, ş.a.m.d.
Dar nu este neapărată nevoie să existe ceva foarte clar disfuncţional sau problematic, uneori putem să fim nemulţumiţi de viaţa pe care o avem, de viaţa personală sau profesională, de felul în care ne simţim la un moment dat, să fim bântuiţi de întrebări fără răspuns în faţa unor întâmplări sau situaţii de viaţă.
Toate aceste stări ne pot crea o stare de disconfort, ne pot întrista, crea suferinţă, confuziona în ceea ce priveşte felul în care ne gândim propria persoană, identitatea noastră. În aceste momente fie nu ne mai putem ajuta de unii singuri, fie nici rudele sau prietenii nu pot să răspundă întrebărilor noastre; în aceste momente poate cauţi un ajutor specializat, pe cineva care e pregătit în acest sens.
Cea mai frecventă greşeală este să aştepţi pasiv vindecarea, rezolvarea, alinarea imediată şi totală a situațiilor cu care te confrunți, fără a face un demers activ în acest sens.
Terapia presupune o relaţie de comunicare profundă bazată pe încredere reciprocă între cel aflat într-un moment de disconfort, de suferinţă psihică sau cu o nevoie de auto-cunoaştere şi un psihoterapeut pregătit să ofere un ajutor specializat și constă într-o discuție cu un psihoterapeut într-un cadru adecvat. Este o interacțiune verbală și nonverbală și presupune o relație de comunicare profundă bazată pe încredere reciprocă între cel aflat într-un moment de disconfort și psihoterapeutul special pregătit în acest sens.
Trebuie menţionat că efectul va perceput în pe parcursul procesului şi că necesită implicare, dedicare şi susţinere din ambele părți.
Reuşita terapiei depinde de constanţa şi stabilitatea cadrului care fac clientul să se simtă în siguranţă. Confidenţialitatea este de asemenea o regulă de aur care ajută clientul să poată vorbi cu terapeutul lui chiar lucruri pe care le consideră delicate, jenante. Aceste caracteristici, constanţa, stabilitatea, confidenţialitatea duc la crearea în terapie a unui spaţiu de libertate şi deschidere, în care problemele pot fi analizate şi înţelese.